Monitory

Vybíráte monitor k PC? Pak jste již určitě zjistili, že nabídka monitorů je velmi široká. Víte na jaké parametry se zaměřit? Vaše požadavky se budou lišit v závislosti na tom, zda hledáte monitor na kancelářskou práci, herní monitor nebo monitor pro grafika. Poradíme vám, jak vybrat monitor k PC.

Typy monitorů

Při vybírání narazíte na několik různých typů monitorů. Typy se do značné míry prolínají, přesto je dobré si na začátek uvést pojmy, se kterými se v nabídce budete setkávat.

LCD monitor

Takto se dá označit většina dostupných modelů na trhu. Zkratka LCD pochází z anglického „liquid crystal display“, tedy displej z tekutých krystalů. LCD monitory jsou ploché, na rozdíl od svých předchůdců – starší CRT monitor připomínal spíše krabici. Jako zdroj světla využívají LCD monitory studené katody. Ty přes sérii filtrů a tekuté krystaly posílají světlo, které se rozdělí na modrou, červenou a zelenou. Z těchto tří barev se vytváří všechny odstíny, které vidíte na obrazovce.

Na velmi podobném principu fungují LED monitory – jako světelný zdroj však používají LED diody. Zpravidla se tyto monitory chlubí nižší spotřebou, lepším zobrazením černé a vyšším kontrastem. Řada prodejců s pojmem LED monitor nepracuje. Je to dané tím, že LED posvícením dnes disponuje většina vyráběných obrazovek. Pojem se ale tolik nevžil, a tak jsou tyto modely stále označovány jako LCD monitory, případně LCD LED. Může to být trochu matoucí, ale v popisu zboží byste vždy měli dohledat, jaká je technologie podsvícení. U nových modelů to bude s největší pravděpodobností LED.

Monitor s TV tunerem

Monitor s TV tunerem vám dokáže nahradit televizor – stačí jej připojit k anténě. Některé modely mají i slot pro CI karty, které vám zpřístupní placené televizní programy. Klasická televize bude většinou mít vyšší kvalitu zobrazení. Navíc veliké monitory bývají dražší než televizory o stejné velikosti. V některých případech vám ale monitor s TV tunerem může přijít vhod – například ve velmi malých bytech, kde oceníte zkombinování dvou zařízení.

Dotykový monitor

Dotykový monitor ovládáte podobně jako chytrý telefon nebo tablet – dotykem. Nemusíte tak používat klasické ovládací prvky jako myš a klávesnice. V realitě na ně budete nejspíš stejně často spoléhat a ovládání dotykem poslouží jen jako jedna z možností. Například u pokladních monitorů, samoobslužných systému či reklamních kiosků ale může být ovládání dotykem klíčové. Také v některých specifických oborech vám dotykové monitory mohou výrazně usnadnit práci.

Existují dvě hlavní technologie dotykových obrazovek.

  • Kapacitní: Častěji používaná technologie, která nabízí lepší barvy a přesnější reakci. Počítejte ale v horším ovládáním, pokud je váš prst mokrý nebo špinavý. Zároveň si za tyto modely trochu připlatíte.

  • Rezistivní: Levnější technologie, která se kvůli horšímu barevnému zobrazení tolik nepoužívá. Výhodu představuje snazší ovládání například s mokrými prsty.

Herní monitor

Herní monitory kladou důraz na kvalitní podání barev, rychlou odezvu, vyšší jas a kontrast. Svými parametry reflektují požadavky hráčů počítačových her. Uživatelé se dočkají vysoce kvalitního a plynulého obrazu.

4K monitor

Jako 4K monitory se označují obrazovky s rozlišením 3840 × 2160 pixelů. Vizuálně vás s podobnými modely čeká to nejlepší, co je aktuálně na trhu k dostání. 4K monitor vám zajistí nevšední zážitky při sledování filmů nebo hraní her. Zejména ve druhém případě mějte na paměti, že pro správné fungování potřebujete počítač s velmi vysokým výkonem. Vyšší rozlišení oceníte i při práci s fotografiemi a grafikou.

Prohnutý monitor

Označení, které se používá pro odlišně tvarované monitory. Díky prohnutí jsou všechny body obrazovky od pozorovatele stejně daleko. Logicky se tak příliš nehodí ve chvílích, kdy se na monitor dívá více osob. Při hraní her vás prohnuté monitory skutečně vtáhnou do děje. V porovnání s plochým monitorem vměstná ten prohnutý stejnou úhlopříčku do užšího zorného pole. Navíc zmírňuje odlesky. Ne všem uživatelů prohnuté monitory vyhovují – před jejich koupí je ideální si je alespoň na chvíli vyzkoušet, například na některé z prodejen.

Jaké parametry monitorů sledovat?

V popisu jednotlivých monitorů se setkáte s mnoha technickými parametry. Zaměřte se na několik základních.

Velikost

U velikosti monitorů se udává délka úhlopříčky v palcích, přičemž jeden palec (") odpovídá 2,54 centimetru. Větší monitor bude méně namáhat vaše oči a váš celkový uživatelský komfort bude vyšší. Rozhodně se ale nedá stoprocentně říct, že čím větší monitor, tím lépe. Je potřeba zohlednit vaše konkrétní potřeby.

Malé monitory do 19" se hodí na základní kancelářskou agendu. Oceníte u nich hlavně kompaktní rozměry. Běžní uživatelé se většinou spokojí s monitory mezi 19–24 palci. Ty jsou pohodlné pro pracovní úkony nebo surfování na internetu. Hodí se také v případech, kdy chcete paralelně pracovat na dvou monitorech.

S monitory o úhlopříčce 24–27 palců si užijete hry nebo filmy. Máte-li dostatečně velký pracovní stůl, pak můžete mít podobný monitor i v kanceláři. Monitory s úhlopříčkou větší než 27" najdou využití například u grafiků, fotografů či vášnivých hráčů. Posloužit mohou i jako reklamní poutače a přehledové tabule.

Rozlišení

Rozlišení je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících výslednou kvalitu obrazu. Čím vyšší rozlišení monitoru, tím jemnější je obraz – rozlišení uvádí počet zobrazovacích bodů, které dohromady skládají obraz na displeji. Rozlišení je třeba volit adekvátně k velikosti úhlopříčky. Zatímco u malých monitorů si můžete vystačit s nižším rozlišením, u velkých obrazovek musí být pro zachování kvalitního obrazu rozlišení vyšší. Naprostým základem by mělo být Full HD (1920 × 1080 pixelů).

U monitorů větších než 27 palců již Full HD rozlišení nebude dostatečné. Velké monitory pracují například s rozlišením 2560 × 1440 px nebo ty nejlepší s 4K rozlišením (3840 × 2160 px).

Poměr stran

Údaj, který uvádí poměr délky a šířky obrazovky. Nejběžnější jsou monitory s poměrem stran 16:9, případně 16:10. Tento tvar je univerzálně vhodný pro práci na počítači, surfování na internetu, ale také pro hraní her a sledování filmů. Zároveň poměr přirozeně kopíruje zorné pole člověka.

Pokud hodně pracujete s textovými dokumenty, budou pro vás vhodnější monitory s poměrem stran 5:4 nebo 4:3, který se podobá listu papíru. Vyrábějí se rovněž ultrawide monitory s poměrem stran 21:9. Hodí se například při sledování filmů, ale tvoří také zajímavou alternativu do kanceláří. S jedním monitorem totiž můžete nahradit zobrazování na dvou klasických obrazovkách.

Obnovovací frekvence a doba odezvy

Obnovovací frekvence vám říká, kolikrát je monitor schopen překreslit obraz za jednu sekundu. Mezi LCD monitory je standardem 60 Hz. Většina uživatelů při této frekvenci překreslování obrazu již nepostřehne. Pro náročnější hráče či uživatele pracující s 3D grafikou tato frekvence ale nemusí být dostatečná. V takových případech lépe poslouží 144 Hz monitor.

Doba odezvy je důležitým parametrem zejména u herních monitorů. Jedná se o čas, během kterého obrazový bod monitoru změní barvu. Uvádí se buď přechod z šedé přes černou a bílou zpět na šedou (GTG, grey-to-grey) nebo z černé na černou (BTB, black-to-black). Druhá varianta je standardizovaná a umožňuje lepší srovnání mezi modely. Odezva se uvádí v milisekundách. U herních monitorů by se měla pohybovat do 4 ms. V kanceláři, kde nevyžadujete tak rychlou reakci, si vystačíte i s více než dvojnásobnou hodnotou.

Jas a kontrast

U jasu platí, že čím vyšší hodnota, tím lépe – na monitoru jej lze v případě potřeby vždy snížit. Jas se udává v cd/m2, přičemž za minimum se dnes dá považovat hodnota 300 cd/m2. Monitory s velmi vysokým jasem (nad 400 cd/m2 a více) využijete třeba v showroomech a dalších hodně osvětlených prostorách.

Kontrast vyjadřuje poměr mezi nejtmavší a nejsvětlejší barvou, kterou je monitor schopen zobrazit. Při běžných kancelářských činnostech vám postačí poměr 400:1. Chcete-li sledovat filmy nebo hrát hry, sáhněte po monitoru s kontrastem 1000:1 a vyšší. Dejte si pozor, aby se jednalo o statický kontrast – řada výrobců se chlubí dynamickým kontrastem, který dosahuje vyšších hodnot.

Barevná hloubka

Barevná hloubka vám sděluje, kolik paměti bylo vyhrazeno pro jednotlivé základní barvy – červenou, zelenou a modrou. Z těchto tří barevných složek se skládají zbylé odstíny. Nejběžnější monitory jsou osmibitové, tudíž zobrazí 16 milionů odstínů. Desebitové monitory jich dokážou zobrazit až jednu miliardu. Jako běžný uživatel rozdíl nejspíš nepoznáte, pokud jste profesionální grafik, tak ano.

Na co dalšího se zaměřit?

Konektivita

Při koupi vás bude zajímat, jakým způsobem monitory k PC připojíte. V současnosti se používají čtyři typy kabelového připojení.

  • VGA: Nejstarší typ připojení. V dnešní době na náročné využití stačit nebude, už s Full HD rozlišením klesá ostrost obrazu. Přestože jsou upřednostňovány jiné typy, monitor obvykle VGA výstupem stále disponuje. To samé se ale nedá říct o moderních noteboocích. K případnému propojení tak musí pomoci redukce.

  • DVI: O něco novější typ připojení, který zvládá i rozlišení 2K. Toto rozhraní se často používá pro připojení ke stolním počítačům. Na notebooku ho budete většinou hledat marně.

  • HDMI: HDMI zvládá vysoká rozlišení, od verze 1.4 i 4K. HDMI kabel dokáže přenášet také zvuk. Barevná hloubka je omezena na osmibitové barvy.

  • DisplayPort: Aktuálně nabízí nejkvalitnější způsob připojení PC a monitoru. Podporuje vysoká rozlišení i desetibitové barvy.

Lesk obrazovky

Lesk obrazovky určuje povrchová úprava displeje. Vybírat můžete z různých povrchů.

  • Lesklý: Zobrazuje velmi syté barvy, ale odráží světlo. Obraz bude hůře čitelný, pokud na monitor svítí slunce.

  • Matný: Neodráží světlo, proto vykazuje výbornou čitelnost i v situacích, kdy vás u lesklého povrchu budou rušit odlesky. Na druhou stranu nemá tak syté zobrazení barev.

  • Antireflexní: Snaha o určitý kompromis. Jedná se v podstatě o lesklé monitory s antireflexní úpravou. V porovnání s těmi lesklými však stále vykazují méně syté zobrazení barev.

Speciální funkce a výbava

Při rozhodování vám mohou pomoci i konkrétní funkce a výbava porovnávaných monitorů. Z výbavy vás může oslovit například integrovaná webkamera či reproduktor. Mezi zajímavé nadstandardní funkce patří filtr modrého světla, který sníží únavu vašich očí, nebo ochranu proti trhání obrazu.

Podívejte se, jaké další funkce dnes může monitor mít.

Cena monitorů

Solidní monitor vás nemusí zruinovat. Pro většinu běžných uživatelů budou dostatečné monitory do 5000 korun. Tyto modely se neztratí v domácnosti, ani v kancelářích. V kategorii od 5000 do 10000 tisíc si vyberou náročnější uživatelé, kteří si chtějí užívat kvalitnější obraz. Monitory za více než 10 tisíc korun budou vyhledávat zejména profesionálové z řad grafiků, fotografů nebo nadšenci do počítačových her.

Přehled zajímavých monitorů napříč cenovými kategoriemi připravili autoři na zive.cz.

Zobrazit více
Filtrovat zboží (2641 produktů)
Cena
Úhlopříčka displeje
Rozlišení obrazovky
Zobrazit více možností (38)
Frekvence
Výrobce
Typ panelu
Doba odezvy
Úhlopříčka v cm
Barevná hloubka
Typ povrchu displeje
Spotřeba energie
Vesa
Energetická třída
Spotřeba energie při standardním dynamickém rozsahu (SDR) na 1000 h
Spotřeba energie při vysokém dynamickém rozsahu (HDR) na 1000 h
Poměr stran
Verze HDMI
Verze DisplayPort
Vlastnosti